Infrarood vloerverwarming en gezondheid

Het is inmiddels bekend, dat vochtigheid en temperatuur een belangrijke rol spelen bij de gezondheid en het gevoel van behaaglijkheid bij de mens. Een zeer lage luchtvochtigheid is bij ons lichaam goed merkbaar. De huid wordt droog, de slijmvliezen van onze luchtwegen drogen uit, sommige mensen voelen een verhoogde aandrang om te hoesten.

Bij diverse wetenschapsinstituten worden op het gebied van binnenklimaat en verwarmen vele onderzoeken gedaan.

Uit al deze onderzoeken blijkt, dat een relatieve vochtigheid van de lucht in woonvertrekken en kantoren lager dan 25 % een negatieve invloed heeft op onze gezondheid. De kans van besmettingen door hoesten is in dat geval vele malen hoger dan bij een binnenklimaat met een relatieve vochtigheid hoger dan 40%.  Hoge relatieve vochtigheid heeft een remmende werking op verspreiding van micro-biologische deeltjes zoals griepvirussen. Een relatieve luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% lijkt optimaal.

De bekende convectieverwarming veroorzaakt vaak te droge lucht. Om dit te voorkomen wordt bij convectieverwarming vaak gebruik gemaakt luchtbevochtigers.  Bij infrarood vloerverwarming is dat niet nodig.  Hier wordt bij de warmteoverdracht namelijk gebruik van stralingswarmte en deze veroorzaakt geen droge lucht. Er is bij iedere temperatuurinstelling sprake van een optimale luchtvochtigheid en een gezond binnenklimaat met een remmende werking op verspreiding van de genoemde micro-biologische deeltjes zoals griepvirussen.